گروه اول از افرادی هستند که مشکلات اولیه در صدای خودشان دارند. آن ها معمولا نمی توانند صدای تو دماغی و گرفته خودشان را درست کنند و یا اینکه از ته گلوی خودشان آواز می خوانند و نمی توانند این مشکل را رفع کنند. آن ها معمولا تنش زیادی در عضلات فک، زبان و گردن خودشان احساس می کنند و با دیافراگم خودشان تنفس نمی کنند. در نتیجه آن ها برای توسعه بازه صدای خودشان با مشکل رو به رو هستند و نمی توانند از توان کامل صدای خودشان بهره ببرند. صدای آن ها خیلی سریع خسته می شود.
گروه دوم از افراد هم خواننده های خوبی هستند اما می خواهند صدای بهتری داشته باشند. آن ها به اندازه کافی هوشمند هستند که می دانند صدای آن ها می تواند با تکنیک های بهتر، قوی تر شود. این خواننده ها در رابطه با تکنیک های صدا مطالعه کرده اند اما معمولا مطالعات آن ها خیلی دقیق نبوده است. آن ها نیازمند توان، تناسب، انعطاف و بهبود بیشتر در زمینه عبارت بندی و ریتم بندی هستند.
گروه سوم از افراد نیز خواننده هایی هستند که دچار مشکلاتی مانند گرفتگی صدا، خش در صدا و یا مشکلات دیگر هستند. آن ها 4 تا 6 روز در هفته آواز می خوانند و می خواهند با وجود برنامه زمانی سنگینی که دارند و جلسه های مختلف ضبط و تمرین، قابلیت صدای خودشان را حفظ کنند. آن ها معمولا کم می خوابند و تلاش می کنند که از نظر صوتی همیشه سلامت خودشان را حفظ کنند. در نتیجه صدای آن ها همیشه دچار خستگی های شدید می شود و مدام صدای خودشان را ضعیف می کنند و نیازمند زمان بازیابی بیشتری هستند.
ما در این قسمت یک برنامه به شما ارائه می کنیم که می تواند برای تمام این افراد مناسب باشد و بیشتر بر روی بخش های ستاره دار تمرکز داریم که برای مشکلات صدا هستند، با وجود این که تمام گروه ها می توانند با استفاده از 10 گام زیر، به بهترین نتایج برسند:
1- کشش
تمام خوانند ها باید از کشش استفاده کنند. فرض کنید یک دونده قبل از دویدن تمرینات کششی خودش را انجام ندهد! خواننده ها هم از عضلات کوچک برای آواز و تنفس استفاده می کنند. در صورتی که این عضلات سفت و شکننده باشند، باعث می شود که انعطاف صدا، برد ( نوت های بالا) از بین برود و صدای آن ها خیلی سریع خسته می شود. راه حل این مشکل استفاده از تمرین های کششی می باشد. یوگا بهترین کشش بدنی می باشد. خواننده هایی که به صورت مداوم تمرین های یوگا را انجام می دهند به ندرت دچار این مشکل می شوند.
2- تنفس دیافراگمی
اصلا برای من مهم نیست که شما چند سال مطالعه و تحقیق کرده اید، تقریبا 75% از کل خواننده ها نمی دانند که چطور با دیافراگم خودشان نفس بکشند. معمولا می بینم که بیشتر مربی های آواز واقعا نمی دانند چطور این تکنیک را به افراد آموزش دهند و مهم تر از آن، دیافراگم بیشتر افراد به دلیل تنشی که در گردن، پشت و شکم آن ها وجود دارد قفل شده است. تنفس دیافراگمی بسیار مهم است.
3- گرم کردن
گرم کردن صدا یکی از مهم ترین موارد برای هر خواننده است و اصلا سوسول بازی محسوب نمی شود!!! این کار واقعا هوشمندانه است. فرض کنید یک ورزشکار بدون گرم کردن بخواهد کار خودش را شروع کند. این کار خیلی احمقانه است! بزرگترین مشکلات را می توان با گرم کردن صحیح، از بین برد. روش های گرم کردن که باعث می شود صدای شما باز شود بسیار مفید هستند. در صورتی که می خواهید از بیشترین پتانسیل صدای خودتان بهره ببرید، شما باید از تمرین های گرم کردن استفاده کنید. زمانی که شما به درستی گرم کنید، و مزیت های آن را مشاهده کنید، دیگر هیچ وقت بدون گرم کردن آواز نمی خوانید.
4- تمرین های صدا سازی
قبل از این که من یک مربی/ معلم آواز بشوم، زمانی که من داشتم یک خواننده را تمرین می دادم، من تکنیک های بسیار زیادی را بررسی کردم. من می خواستم بدانم که این تکنیک ها چه چیزهایی را ارائه می کنند و از هر کدام از این تمرین ها یک نکته مثبت را انتخاب کردم – یعنی بخش هایی که مفید بودند. سپس تمرین های مورد نیاز برای هر کدام از تمرین های صوتی را مشخص کردم. این تمرین ها شامل مجموعه تمرین های اصلاح تن صدا، آرام کردن عضلات و تقویت تارهای صوتی می باشد. با تمرین مداوم این نتایج بسیار عالی خواهند بود. صدای خواننده ها واقعا تغییر می کند. شما می توانید با تهیه بسته های مختلف آموزشی، از بسیاری از این تمرین ها بهره مند شوید.
5- برای مشکلات سر سخت : ماساژ و طب سوزنی
گاهی اوقات خواننده ها مشکلات سرسختی را پیش روی خودشان می بینند که نیازمند مداخله کمک دیگران می باشد. تودماغی بودن صدا، خش صدا، از دست رفتن صدا، از دست رفتن برد صدا و مشکلاتی مانند این موارد که گاهی در اثر انقباض های شدید در عضلات صدا و تنفس ایجاد می شوند، و مشکلات معده مانند ترش کردن، و آلرژی و رفلاکس معده از جمله این موارد هستند. بهترین روش برای درمان کردن این مشکلات، ماساژ بافت های صوتی عمقی، یوگا و روش هایی مانند طب سوزنی می باشد که به صورت عمقی تنش های موجود در سیستم صوتی و معده شما را رفع می کند. گاهی به سختی می توان افرادی را پیدا کرد که در این زمینه متخصص باشند. گاهی این روش ها می تواند صدای شما را نجات دهد. شاید تنها یک ماساژ یک ساعته بتواند صدای شما را به کلی نجات دهد. طب سوزنی هم می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد.
6- تمرین گوش
تمرین دادن گوش یکی از مهمترین تکنیک های صوتی می باشد به خصوص برای تشخیص گام ها. تمرین دادن گوش به معنی یادگیری الگوهای پنج تون ماژور، مینور می باشد که در بیشتر سبک های موسقی معاصر مورد استفاده قرار می گیرد. فرض کنید یک نوازنده گیتار بدون دانستن این الگوها چطور می تواند بنوازد؟ قطعا ممکن نیست. برای خواننده ها هم به همین صورت است.
7- تمرین های سخنوری
وقتی که بحث اعتلای صدا مطرح می شود نمی توانیم صدای سخنوری را فراموش کنیم. صدا در زمان صحبت کردن به تنهایی می تواند صدای آواز یک فرد را دچار مشکل کند و یا آن را از بین ببرد. ممکن است وقتی شما در خانه خودتان آواز می خوانید این موضوع خیلی مشکلی ایجاد نکند، اما در آماده سازی یک خواننده برای تور موسیقی، این موضوع اهمیت بسیار زیادی دارد. صدای بعضی از افراد در زمان صحبت کردن آن قدر مشکل دارد که حتی قبل از رفتن به سراغ تکنیک های آواز، اول باید آن مشکل را رفع کنیم. گاهی اوقات صدای افراد تحت فشار زیادی است. این دسته از صداها تنش عضلانی زیادی دارند و معمولا باعث می شوند که تار های صوتی به هم ساییده شوند. در نتیجه این موضوع می تواند بر روی صدای آن ها در زمان آواز خواندن نیز تاثیر داشته باشد.
8- عبارت بندی
برای داشتن یک صدای عالی، شما باید عبارت بندی را درک کنید. عبارت بندی باعث می شود که صدای شما بهتر شود. می دانم که شاید برای شما عجیب باشد، اما واقعیت دارد. شما نباید همیشه یک صدای خیلی عالی داشته باشید تا بتوانید به خوبی بخوانید، اما حتما باید بتوانید به خوبی عبارت بندی کنید. عبارت بندی عالی و یک گام خوب، می تواند شروعی عالی برای شما باشد. شما چطور می توانید عبارت بندی را یاد بگیرید؟ با درک ریتم، مصرع پنج ضربی ايامبيك و دینامیک .
9- ضبط کردن
بهترین روش برای بهبود صدا این است که به صورت منظم صدای خودتان را ضبط کنید و نباید صبر کنید تا بتوانید یک استودیو ضبط پیدا کنید. در صورتی که شما همیشه صدای خودتان را در خانه ضبط کنید، می توانید خیلی سریع پیشرفت کنید. ما همیشه صدای خودمان را از درون سر خودمان می شنویم و کمتر صدای خودمان را با گوش هایمان می شنویم. به همین دلیل وقتی که شما برای اولین بار صدای خودتان را ضبط می کنید برای شما خنده دار به نظر می رسد. شما می توانید با یک میکروفون و کامپیوتر شخصی خودتان صدای خودتان را ضبط کنید و به آن گوش دهید.
10- تنظیم صوتی
گام آخر در این برنامه ، گامی که باعث می شود تمام گام های قبلی با هم ترکیب شوند، تنظیم صوتی است. این گام را نمی توانید خودتان به تنهایی انجام دهید اما واقعا ارزش هزینه کردن را دارد. تنظیم صوتی فرآیند تبدیل یک خواننده عادی به یک خواننده عالی می باشد – و باعث می شود که صدای آن ها معرکه شود. در این فرآیند، کاری که خواننده به صورت عادی انجام می دهد، به چیزی خارق العاده تبدیل می شود. یک تنظیم کننده صوتی ( مثل یک تهیه کننده) تصمیم می گیرد که خواننده یک آهنگ را بر اساس تنظیم صوتی، چطور می خواند. ممکن است تنظیم کننده حس کند اگر خواننده از ویبراتو استفاده کند ، یا مثلا قسمتی را به صورت موجی و یا صاف بخواند، آهنگ بهتر اجرا می شود. شاید نوتی که باید خوانده شود یک اکتاو بالاتر یا پایین تر بیاید. این کارها باعث می شود که صدای خواننده قدرت و احساسات بیشتری را داشته باشد و در نتیجه آثاری بسیار عالی شکل بگیرد.