یکی از عواملی که سبب پر طرفدار بودن شغل خوانندگی شده است، درآمد و حقوق آن میباشد. البته خوانندگان مشهوری هم هستند که به دلیل صدای خوبشان پا به این عرصه گذاشته اند، اما بالاخره مسئله حقوق هم برای آنها مطرح است و دوست ندارند وقت خود را برای کاری صرف کنند که در نهایت برای آنها ارزش مادی نداشته باشد. غیر از این، بانک جهانی اعلام کرده است که صنعتهای خلاقی مثل موسیقی و خوانندگی، 2 تا 12 درصد از تولید ناخواسته را در یک کشور به خود اختصاص میدهند. با این حال، برای اطلاع از آمار و ارقام درآمد خوانندگی در سطح کشورمان کافی است که همراه ما تا پایان مقاله باشید.
درآمد خوانندگی چقدر است؟
بر اساس آمارهایی، بانک جهانی در سال 2016 اعلام نمود که سهم مربوط به تجارت و خدمات خلاق، بیش از 900 میلیارد دلار است. البته این عدد و رقمها در کشور ایران بسیار متفاوت است و نزدیک به 100 میلیون تومان رقم خواهد خورد. اگر بخواهید که این درآمد را ماهیانه داشته باشید یا حتی بیشتر از این عدد و رقم نصیب شما شود، باید به فکر اجرا روی سن و صحنههای زنده باشید. چرا که مردم بیشتر حاضر هستند تا برای لذت شنیدن خوانندگی و موسیقی زنده پول پرداخت کنند. البته اگر واقعا عاشق خوانندگی باشید، دلتان میخواهد هر سی روز ماه را کنسرت برگزار کنید! اما بدون شک باید حواستان نسبت به جذابیت کنسرتهایی که برگزار میکنید، باشد. زیرا کنسرت برگزار کردن قِلِق خاص خودش را دارد.
حقوق خواننده از کنسرتهایش دقیقا چقدر است؟
ابتدا بیایید سری به آمار سالهای گذشته بزنیم و ببینیم که چه تعداد مجوز برای اجرای صحنه در سال 95 صادر شده است. دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اعلامیههای رسمی بیان کرد که بیشتر از 1221 مجوز برای اجرای موسیقی بر روی صحنه صادر شده است. حال، فروش بلیت کنسرت بیشتر از طریق سایت رسمی به نام فروش ایران کنسرت صورت میگیرد و بقیه بلیتها نیز به صورتهای دیگر به فروش میرسند. هر کنسرت نیز در حالت عادی به مدت سه شب برگزار میشود که میانگین استقبال کنندگان در آن به 1000 نفر میرسد.
اما اگر خواسته باشیم تخمین کلی بزنیم، هر کنسرت بین دو هزار پانصد تا سه هزار نفر مخاطب پر و پا قرص دارد. با توجه به قیمت هر کنسرت در سال 99، میانگین قیمت برای حضور هر فرد در کنسرت، 50 هزار تومان است. حال اگر میانگین تعداد افرادی را که به کنسرت میآیند، 2500 نفر در نظر بگیریم، با یک حساب ساده متوجه خواهید شد که در کمترین حالت، درآمدی معادل با 125 میلیون در ماه نصیب خوانندگان خواهد شد. البته این آمار ارائه شده، مخصوص کنسرتهایی است که در برج میلاد برگزار میشوند. قیمت هر سانس کنسرت در برج میلاد از 45 هزار تومان آغاز میشود و تا 100 هزار تومان هم میرسد. البته بلیطهای 140 هزار تومانی هم در این بین هستند که مخصوص صندلیهای وی آی پی میباشند.
توجه داشته باشید اعداد و ارقامی که بابت حقوق یک خواننده از برگزاری یک کنسرت، بدون صرف هزینههای جانبی است. یعنی هزینه اجاره سالن و هزینه نوازندگان یک کنسرت، اصلا حساب نشده است. اگر پای آنها را به این حساب و کتاب باز کنیم، قطعا درآمد خالص یک خواننده ایرانی به مراتب کمتر خواهد بود. برای نمونه، سالن برج میلاد یکی از بهترین سالنها برا برگزاری کنسرت و اجراهای زنده است که به طور میانگین در سال 99، مبلغی معادل با 45 تا 60 میلیون را بابت هر شب برگزاری کنسرت دریافت میکند.
درباره هزینه و زمان برای دریافت برگه مجوز کنسرت چه میدانید؟
در نگاه اول ممکن است که همه ما خطای دیدی داشته باشیم و برگه مجوز کنسرت را فقط چندین خط نوشته به همراه یک مهر و امضای رسمی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ببینیم. اما واقعیت چیز دیگری را نشان میدهد. تهیه کنندگان برای برگزاری کنسرتها به چندین مجوز نیاز دارند که برای آنها هزینههایی را میتراشد. برگه مجوز کنسرت از درخواست برگزاری، نامه تایید سالن برای برگزاری، فرمهای مربوط به تعهد خواننده، تهیه کننده و سرپرست تشکیل شده است. غیر از این، لیست قطعات موسیقی هم باید به دفتر وزارت ارشاد ارائه شود. این مجموعه از درخواستها در صورت موافقت کامل را خواهند داشت که اداره اماکن و یگان حفاظت فیزیکی ناجا، موافقت خود را اعلام کنند. در صورت موافقت تمامی بخشهایی که نام بردیم، برگه مجوز کنسرت به خوانندگان ارائه خواهد شد. پس برای دریافت این برگه که به ظاهر چندین خط بر روی پاراگراف به نظر میرسید، خوانندگان مجبور هستند تا زمان و هزینه خود را به طور کامل در اختیار این برگه ناقابل بگذارند!
مهم ترین هزینه برای برگزاری یک کنسرت چیست و چقدر از حقوق خواننده کم خواهد شد؟
همان طور که گفتیم، مراحل زیادی برای برگزاری یک کنسرت در ایران وجود دارد. بی شک هزینههایی هم هستند که پیش از برگزاری یک کنسرت، یک خواننده باید بپردازد. پیش پرداخت سالن یکی از مهم ترین کارهایی است که یک خواننده باید برای ان دغدغه بخصوص خود را داشته باشد. چرا که سالنها پس از پرداخت هزینه مذکور، نامه تایید برگزاری کنسرت را تایید میکنند و خوب است بدانید که این طور به نظر میرسد که طی کردن سیکل اداری و نامه نگاریها بین دفتر موسیقی و حراست، نیازی به پرداخت هزینه و پول نیست.
درست یک مرحله بعد، نوبت به عقد یک قرارداد با یگان حفاظت فیزیکی ناجا میرسد. پرداختن به اداره اماکن نیز بعد از تمامی این مراحل قرار دارد. تا یادمان نرفته است، درباره سیستمهای صوتی و نورپردازی و تکنسینهای مربوط به آنها حرف بزنیم. این مرحله هم باید هزینهای را به آن اختصاص بدهید که دقیقا عدد و رقم آن، مشخص نیست. اما مبلغی بیشتر از 5 میلیون تومان یا در همان حد و حدودها برای هر یک سانس در نظر بگیرید. مبلغ پرداختی به اداره اماکن نیز از این هزینهها سر به فلک کشیده تر است و بی شک، برای رسیدن به مرحله آخر، باید این هزینهها را هم پرداخت کنید.
از طرفی، برای لذت بردن از یک کنسرت، شما تنها صدای خواننده را نمیشنوید. صداهای موسیقیایی را که با انواع آلتهای موسیقی تولید میشوند، میشنوید و بدانید که برای حضور آنها نیز باید تهیه کننده پول پرداخت کند.
با توجه به این 3 پاراگراف، حقوق یک خواننده در متن قرار دادی که با یک تهیه کننده صورت میگیرد، به طور کامل نوشته میشود. این مبلغ بر اساس محبوبیت، شهرت و بعضا تواناییهای یک خواننده، تعیین میشود.
چه عواملی در تعیین حقوق خواننده و گروههای موسیقی دخیل هستند؟
پارامترهای متعدد و مختلفی برای تعیین درآمد و حقوق یک خواننده دخیل هستند. اما دقیقا پارامتر مشخصی برای تعیین درآمد نوازندگان، گروههای موسیقی و خوانندگان اصلا وجود ندارد که خواسته باشیم لیست کاملی از آنها بیان کنیم.
اما به طور متوسط، گروههای موسیقی برای هر سانس موسیقی مبلغی معادل با 35 تا 50 میلیون تومان را دریافت خواهند کرد. به بیانی، برای هر شب برگزاری یک کنسرت، دستمزدی معادل با 70 الی 100 میلیون رقم میخورد. توجه داشته باشید که این رقمها تخمینی است و نرخ موجود در بازار فعالیت خوانندگان و نوازندگان ممکن است کمتر و یا حتی بیشتر از این مبلغ باشد.
شاید خودتان هم متوجه این موضوع شده اید که خوانندههای نسل جدید پا به میدان رقابت برای مدلینگ گذاشته اند. این کسب و کار را هم که امروزه برای خوانندگان وجود دارد، نمیتوان در نظر نگرفت. به هر حال، هر چه باشد همه چیز به نفع خواننده یک کنسرت است!
دستمزد خوانندگان ایرانی | بهنام بانی چقدر حقوق میگیرد؟!
با توجه به این مقاله، خیلیها دوست دارند بدانند که دستمزد بهنام بانی چقدر است و به چه میزان از محبوبیت خود پول پارو میکند! لازم است این هشدار را به شما بدهیم که مدیر برنامهها یا حتی خود خوانندگان تمایلی ندارند تا اعداد و ارقامی مبنی بر درآمد خود بیان کنند و این مسئله را یک موضوع کاملا شخصی میدانند. به هر حال بعضی از آنها هم برای اینکه به سوالات بی شماری درباره حقوق خود پاسخ بدهند، درآمد قسمتی از برگزاری اجراهای زنده خود را بیان میکنند. به هر حال، توصیه ما این است که خیلی پیگیر درآمد آنها نباشید. چرا که با دانستن جزء کوچکی از اطلاعات، نمیتوانید ارقام تمام پولهایی که خوانندگان به دست میآورند، حساب کنید.