یکی از بزرگترین هنرمندان سرشناس ایرانی در زمینههای دانش موسیقی، آهنگسازی، خوانندگی و ترانه سرایی سیاوش قمیشی می باشد. قمیشی در 21 اُمین روز خرداد ماه سال 1324 متولد گردید. او هم اکنون ساکن شهر لس آنجلس است. سیاوش قمیشی تا اکنون 18 آلبوم موسیقی رسمی، 20 تک آهنگ و یک موسیقی فیلم به مخاطبین خود عرضه کرده است. اگر بیوگرافی ابی و زندگی نامه داریوش اقبالی را مطالعه کرده باشید، متوجه می شوید که او توانسته است آهنگهای موفق بسیاری را برای خوانندگان موسیقی پاپ بسازد. جالب است بدانید که در میان هنرمندان ایرانی، فقط و فقط سیاوش قمیشی این توانایی را دارد که هر 4 بخش اصلی یک موسیقی یعنی ترانه، آهنگ، تنظیم و خوانندگی را خود به تنهایی انجام دهد. همچنین از او بعنوان پایه گذار موسیقی ترنس یاد می شود. موسیقی ترنس همان سبکی از موسیقی رقص الکترونیک می باشد. سیاوش قمیشی در میان هوادارانش به مرد بارانی مشهور و معروف است. در ادامه همراه سایت بخون باشید تا اطلاعات کاملی از زندگی نامه سیاوش قمیشی به شما عزیزان ارائه دهیم.
بیوگرافی سیاوش قمیشی
کوچک ترین فرد خانواده قمیشی، سیاوش قمیشی بود. او دارای دو بردار و یک خواهر به نامهای سیروس، سیامک و سیمین دارد. او 9 ماه سن داشت که بهمراه خانوادهاش از شهر اهواز به تهران مهاجرت کرد. سیاوش در سن 6 سالگی که بود، یکی از برادران او آکاردئون می آموخت و مادر او نیز تحت نظر معلمی به نام اُلگا پیانو می آموخت. سیاوش نیز از شنیدن صدای نواختن آنها بسیار لذت می برد. او در حالی که کودک بود و پایش به پدال پیانو نمی رسید، در پشت ساز مادرش می نشست و با پدالهای ساز مادرش بازی می کرد. گفتنی است که حس و حال او با بازی پدال ساز مادرش و صدای آن، برای او بی نهایت لذت بخش و سرگرم کننده بود. طبیعتا این نوع سرگرمی در علاقهها و شخصیت سیاوش تاثیر خود را بتدریج می گذاشت و او را نسبت به موسیقی علاقهمند تر می کرد.
علاقه مندی سیواش قمیشی به فراگیری موسیقی پاپ!
سیاوش 11 سال سن داشت که هنگام بازگشت از مدرسه به خانه از روبروی کفش فروشی رد می شد که در ویترین آن، یک گیتار گذاشته شده بود. همین رفت و آمدهای او از مدرسه به خانه و تماشای گیتار، او را به حدی رسانده بود که مجبور شد تا در مورد خرید گیتار با پدرش صحبت کند. پدر سیاوش در ابتدا با این خواسته او مخالفت کرد، اما بعدها برای روز تولد او، گیتار ویترین کفش فروشی را خرید. سیاوش نیز تا مدتها با همان گیتار ناکوک بصورت غیر حرفهای می نواخت تا اینکه به کابارهای که ویگن در آن اجرا می کرد، رفت. در حین اجرایی که ویگن داشت و وقت استراحت که می رسید، سیاوش پیش ویگن می رفت و از او می خواست تا نواقص وی را در نواختن گیتار بگوید و به او آموزش دهد که چگونه با گیتار بنوازد. ویگن نیز سیاوش را به پشت صحنه برد و کوک گیتار را به او آموزش داد. پس از آن روز حیرت انگیز و شاد برای سیاوش، او تصمیم گرفت تا آهنگهای ویگن را گوش کند، بخواند و بنوازد.
خوانندهای به نام ضیا به سیاوش در سن 13 سالگی پیشنهاد داد تا بعنوان نوازنده گیتار با او همکاری کند. در اینجا نیز پدر سیاوش با پذیرفتن این پیشنهاد مخالفت کرد. اما بعدها سیاوش شعری از ضیا گرفت و آهنگی بصورت زمرمه بر روی آن گذاشت و ضیا نیز استقبال خوبی از این نمونه کار او کرد. سپس ضیا این کار را در رادیو اجرا کرد و این آهنگ معروف شد.
در تابستان سال 1338 برادر بزرگتر سیاوش از لندن به تهران آمد و در راه بازگشت خود به لندن، سیاوش را با خود به لندن برد. سیاوش در سال 1324، 14 سال سن داشت که پیش خواهر و برادرش در لندن رفت و تحصیل خود را در آنجا ادامه داد. فعالیتهای خوانندگی خود را در کلابها و باشگاههای شبانه در سن 18-17 سالگی در گروههای مختلف آغاز کرد و خرج تحصیل خود را از آن راه در می آورد. در آن زمان که سیاوش در کلابها فعالیت داشت، موسیقی پاپ به لندن آمده بود اما موسیقی راک هنوز نتوانسته بود در میان هواداران خود، جایگاه خوبی کسب کند. سپس او چندین سال در انگلستان در جایگاه گیتاریست و خواننده انگلیسی زبان در دو گروه موسیقی Avengers و Insects و سایر گروههای موسیقی به فعالیت خود ادامه داد. محیط داخلی لندن آن زمان، پر شده بود از گروههای موسیقی پر هواداری مثل رولینگ استونز، بیتلز و پینک فلوید که سیاوش قمیشی نیز از آنها متاثر شده بود. در واقع مهد آن روزهای لندن بر سبک موسیقی که سیاوش قمیشی دنبال می کرد، تاثیر خود را گذاشته بود. جالب است بدانید که خود او نیز حضور خودش را در لندن آن زمان، بسیار فوق العاده می خواند. سر انجام او در لندن موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد موسیقی در رشته آهنگسازی در دانشگاه معروف Royal Society of Arts شد.
چه عواملی باعث شد تا سیاوش قمیشی پیشرفت کند؟
یکی از عواملی که باعث شد سیاوش قمیشی رشد کند و فعالیتهای بی شماری داشته باشد، دوست بودن او با اعضای گروههای موسیقی بود. او پس از مدتی با یکی از این گروهها همکاری کرد. خیلی از دوستان او که در گروههای موسیقی فعالیت داشتند، می دانستند که سیاوش در نواختن موسیقی تبحر دارد. از همین رو وقتی که گیتاریست یکی از همین گروهها مریض شد، از سیاوش به طور رسمی درخواست کردند تا با آنها همکاری کند. این همکاری سیاوش با آنها 3 سال بطول بینجامید و در گروه Insects فعالیت خود را ادامه داد. پس از آن در گروهی به نام Wingers فعالیت خود را به مدت 4 سال ادامه داد. فعالیتهای او آنچنان ادامه یافت تا خودش توانست ارکستر مخصوص خودش را پایه گذاری کند. در این ارکستر تنها او ایرانی بود و سایر نوازندههای آن گروه غیر ایرانی بودند. در حقیقت وظیفه سیاوش قمیشی در این گروه، نواختن گیتار و خوانندگی بود. در گروه Wingers پس از مدتها فعالیت سیاوش قمیشی کیبوردیستشان به دلایلی حاضر به همکاری با آنان نشد. سیاوش نیز نواختن کیبورد را قبول کرد و بجای کیبوردیست پیشین گروه، فعالیتهای خود را ادامه داد.
بازگشت قمیشی به ایران
سیاوش 25 سال سن داشت که لندن را به مقصد ایران ترک کرد. او در سال 1349، به ایران بازگشت. پس از بازگشت او به ایران، در رادیو بعنوان آهنگساز کار می کرد. جالب است بدانید که او پس از رادیو، در گروههای مختلفی نظیر The Rebels و Black Cats فعالیتهای پی در پی خود را ادامه داد و یکجا متوقف نشد. گفتنی است در این میان نیز چند باری به لندن رفت و سپس بازگشت. در طی فعالیتهایی که او داشت، همکاری بیشتر او با کوروش یغمائی شکل گرفت و ادامه دار شد. او پس از ورود به ایران گروهی به نام Stars را تشکیل داد. هدف او از تشکیل این گروه، بازخوانی آهنگهای خارجی بود. او بعدها تصمیم خود را گرفت تا با گروهی به نام The Rebbels همکاری خود را آغاز کند. در حقیقت سیاوش قمیشی در تهران در جایگاه کیبوردیست و خواننده به زبانهای انگلیسی و ایتالیایی با شهرام شبپره، همایون جلالی و کامبیز معینی همکاری خود را آغاز نمود. شهرام شبپره نیز بنیانگذار گروه The Rebbels بود. نقش هر کدام در تهیه و تدوین موسیقی و آهنگ متفاوت بوده است. سیاوش قمیشی در بخش کیبوردیست و خواننده آهنگ با ریتم کند، شهرام شبپره در بخش جازیست و خواننده آهنگ با ریتم تند، همایون جمالی در بخش بیسیست و کامبیز معینی در بخش گیتاریست فعالیت می کردند.
خوانندگی سیاوش قمیشی به زبان های مختلف
زندگی سیاوش قمیشی همین گونه می گذشت. او در گروههای متفاوتی خوانندگی می کرد و خوانندگی او با زبانهای انگلیسی، ایتالیایی و سایر زبانهای دنیا بود. وی گاهی نیز بر روی ترانههای فارسی که به دستش می رسید نیز پیش خودش ساز می زد و در خانه می خواند. در بین این ترانهها، بعضی از آنها را نیز برای خود با ضبط صوتی که در خانه داشت، ضبط می کرد. هم اکنون شما می توانید این آهنگها را در آلبومی غیررسمی به نام عروسک شب به گوش جان بسپارید. در این دوران نیز سیاوش ملودیهایی را نه برای انتشار، بلکه فقط و فقط برای خود ساخته بود و حالت بی کلام داشتند. از نمونههای این ملودی می توان به آهنگ قصه گل و تگرگ اشاره نمود. عارف با شنیدن آهنگ قصه گل و تگرگ اولین کسی بود که بخوبی فهمیده بود سیاوش قمیشی در زمینه آهنگسازی استعداد بی نظیری دارد. از همین تصمیم گرفت تا بر روی همین قطعه و با کمک ایرج جنتی عطایی، قطعه شعری بر روی آن بگذارد و قرار بر این شد که فردی به نام واروژان آن را تنظیم کند. هنگامی که آهنگ قصه گل و تگرگ تکمیل شد، عارف آن را خواند و پس از آن با همین قطعه معروف و سرشناس شد. همکاری واروژان و سیاوش قمیشی برای تنظیم قصه گل و تگرگ اولین آهنگسازی رسمی قمیشی برای ترانههای فارسی بود. قصه گل و تگرگ تنها آهنگی نبود که عارف از وی گرفته بود. آهنگهای دیگری هم از سیاوش گرفته شده بود که سبک موسیقی جدیدی در سبک موسیقی پاپ آن زمانهای ایران بود. آهنگی به نام عشق در دسته اولین آهنگهای شاد سیاوش قرار می گیرد که با ترکیب شش و هشت اجرا گردید. همچنین از آهنگ عشق می توان بعنوان اولین آهنگی که قمیشی برای دیگر خوانندگان انجام داد، اشاره کرد. سیاوش در بخشهای از آهنگسازی عشق، سوت زده بود که با توصیه عارف، این قسمتها با صدای ساکسیفون جایگزین شدند. پس از آن عارف این آهنگها را به دفترخانه برد تا با این کار خود، آنها را به نام خود ثبت محضری کند و تمام امتیازهای آنها را از آن خود کند تا دیگر خوانندهها،آنها را به نام خود ثبت نکنند. جالب است بدانید که عارف پیش از ضبط این آهنگها در مجله روز زن بیان کرده بود که نسبت به موفقیت این آهنگها خشنود است و جایگاه آنها در نقطه عطف زندگی وی قرار دارد. سیاوش نیز در مصاحبه با این مجله بیان کرده بود که قصه گل و تگرگ از جدید ترین و تازه ترین کارهایی است که از صدای بم تا نهایت عارف استفاده شده است. همچنین سیاوش این تفکر را داشت که آهنگساز پیشین نتوانسته است از تمامی قدرت صدای عارف استفاده کند و آن را در موسیقی نمایان کند. شاید برایتان جالب باشد که عارف پس از خواندن و اجرای این قطعه آهنگها، برای سیاوش ماشین آلفارومئو را خرید که مورد علاقه سیاوش بود. از همانجا قمیشی، عارف را بعنوان دوست صمیمی خود می داند.
همگاری سیاوش با واروژان در قطعه آهنگ قصه گل و تگرگ
از طرفی قطعه آهنگ قصه گل و تگرگ جزو معدود آهنگهایی است که سیاوش قمیشی با واروژان انجام داده است. در واقع سیاوش با همکاری واروژان آهنگ را تنظیم نموده است. پس از همکاری سیاوش با عارف، بتدریج همکاریهای سیاوش با سایر خوانندگان ترانههای ایرانی شکل گرفت و با این روند در میان یار خوانندگان توانست جایگاه خوبی کسب کند. در سال 1374 آلبومی با نام قصه گل و تگرگ منتشر نمود که این بار فردی به نام استیومک کرام خوانده است.
در سال 1353 سیاوش با همکاری ناصر چشم آذر، آلبومی با نام فرنگیس را منتشر کرد. در این آلبوم نیز آهنگی به مام فرنگیس وجود داشت که به سرعت در میان سراسر مردم پخش شد. با انتشار آهنگ فرنگیس در آلبومی با همین اسم، نام سیاوش قمیشی بر سر زبانها افتاد. با توجه به اینکه کمپانی یا شرکت خاصی برای انتشار آهنگ در ایران وجود نداشت، آهنگ فرنگیس نیز کپی می شد و به دست علاقهمندان به موسیقی می رسید. بعدها 4 کمپانی به نامهای آرت کو، آواز، ترانه و پارس ویدئو تصمیم به انتشار این قطعه آهنگ گرفتند که با فروش بسیار خوبی نیز روبهرو شدند. سیاوش قمیشی در گفتههای خود تاکید می کند که با انتشار آلبوم فرنگیس، تنها قصد داشته است تا مردم را سرگرم کند و او قصد نداشته است تا با انتشار آن به یک خواننده تبدیل شود که نام آن بر سر زبانها بیفتد. اما در سال 1371 که فردی به نام مسعود فردمنش پیشنهاد کاری مشترک به او می دهد و از همین رو، چندین شعر به سیاوش تحویل می دهد. سیاوش نیز با پیشنهاد او موافقت می کند و آغاز رسمی خوانندگی سیاوش از سال 71 آغاز می شود. به این ترتیب سیاوش قمیشی در سن 47 سالگی، خوانندگی رسمی خود را شروع می کند و آلبومی به نام «حکایت» را بعنوان اولین کار خود منتشر می کند و با استقبالهای بی نظیر مخاطبان مواجه می شود.
همکاری سیاوش با سایر خوانندگان
فعالیتهای سیاوش به خوانندگی خود تنها محدود نشد. او در طی این سالها توانست با خوانندگان سرشناسی نظیر عارف، امیر رسایی، ابی، داریوش، رامش، بتی، افشین مقدم و سایر آهنگسازان ایرانی اشاره کرد. در سال 1356 نیز موسیقی فیلم بوی گندم به سیاوش قمیشی سپرده شد. گفته می شود این فیلم به کارگردانی امیر مجاهد و فرزان دلجو بوده است. همچنین موزیک پخش بازیهای جام جهانی فوتبال 1978 آرژانتین نیز از سوی سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران به وی سپرده شد. گفتهها حاکی از آن است که این آهنگ قرار بوده است با صدای لیلا فروهر پخش شود. اما متاسفانه اطلاعات دقیقی از جزئیات آن موجود نیست.
چرا سیاوش قمیشی ایران را ترک کرد؟
سیاوش قمیشی بهمراه تعداد زیادی از هنرمندان در سال 1357 تصمیم گرفت تا ایران را ترک کند. او در ابتدا به کشور انگلستان رفت و پس از چند ماه نیز در سال 1979 به شهر لس آنجلس آمریکا مهاجرت کرد و هم اکنون نیز در لس آنجلس زندگی می کند. طبق گفتههای وی، او ایران را ترک کرد، چرا که تنها کاری که از او بر می آمده است در حوزه موسیقی قرار داشته است و رژیم بعدی را مخالف با حوزه کاری خود می دانسته است.
طبق گفتههای خود او، سالهای ابتدائی زندگی او و سایر خوانندگان ایرانی در لس آنجلس بسیار سخت می گذشته است. قمیشی در همان ابتدای ورود به آمریکا، شبها در شهر یونیورسال سیتی به کلابها می رفت و موسیقی آنجا را گوش می کرد. او در بین همین کلابها به دنبال نوازنده و کیبورد بود که خوشبختانه موفق شد تا گروهی با همین جزئیات را پیدا کند. گفتهها حاکی از ان است که سیاوش با آن گروه 4 نفره به مدت یکسال همکاری داشته است. او در ماههای اول ورودش به آمریکا توانست بهمراه دوستش آلبومی به نام بارون را منتشر کند. پس از این آلبوم نیز چندین سال تصمیم گرفت تا آلبوم و آهنگی نخواند و فقط به آهنگسازی برای خوانندگی روی آورد. همچنین او در سال 1371 نیز با همکاری مسعود فردمنش آلبومی به نام حکایت را منتشر کرد و با انتشار این آلبوم تاکنون فعالیت رسمی خود را در حوزه خوانندگی تا هم اکنون ادامه داده است.
علاقه شخصی سیاوش قمیشی به فصل پاییز، باران، گلها و درختان است. این علاقه وی نیز در اثار او بسیار به چشم می خورند. اما در بین علاقههای او، عشق به آهنگسازی و کار در استودیو از همه بیشتر و بیشتر است. از علایق و سلایق دیگر وی می توان به نویسندگی و نقاشی اشاره کرد. اما در هیچ یک از سالهایی که در زمینه موسیقی فعالیت می کرده است، گذرش به حوزههای دیگر نیفتاده و فعالیت دیگر نداشته است. او در محیط خانه شخصی خود، گلدانهایی دارد که بسیار به آنها رسیدگی می کند و آنها را از روی عشق و علاقهاش دوست می دارد. در کنار گلدانهایی که در خانه خود دارد، علاقه او به سگها و گربهها نیز در زندگیاش می توان مشاهده کرد. دلیل اصلی دوست داشتن غم سیاوش قمیشی این است که غم عمق بیشتری دارد. اگر آهنگهای قمیشی ار گوش کرده باشید، بخوبی از فضای غمناک زمینه ترانههای مطلع می شوید. اما طبع شخصی او به دور از آهنگهایش است و انسان کاملا شوخ طبعی است. به گفته خود او، حال و هوایش با شعر آهنگهایش رابطه مستقیم دارد. او در بین رفتارهای خود، سادگی و صداقت را ناشی از تاثیر ویژگی آهنگها و ویژگیهای رفتاری خود می داند. بیشتر وقتهای سیاوش در خانه می گذرد. شبها تا دیر وقت به موزیک گوش می دهد، کتاب می خواند و ساز می زند.
فعالیت حرفهای سیاوش قمیشی در موسیقی
در میان هنرمندان ایرانی در حوزه موسیقی و سبکهای آن، او اولین فردی است که توانسته است برای ترانههای خود نیز شعر بگوید، آهنگسازی کند و هم آنها را بخواند. بهتر است بدانید هنگامی که چه او در ایران زندگی می کرد و چه در خارج از ایران می زیسته است، هیچ گاه قصد نداشته که به زبان فارسی شعر بخواند. از همین رو، یکی از دلایلی که او بین اجرای آهنگها و آلبومهای وی تا پیش از سال 71 قطعا همین مسئله بوده است. فعالیت حرفهای وی در حوزه خوانندگی درست زمانی که 47 سال سن داشته است، آغاز شد. به احتمال زیاد متوجه شده اید که سیاوش قمیشی تمایل چندانی برای برگزاری کنسرت و اجرای زنده در بین میلیونها هوادار نبوده است. اما او همواره پیگیر و دنبال موسیقیهای روز دنیا است که دارای اعتبار باشد. به گفته خود او، در حین گوش دادن به موسیقیهای روز دنیا به دنبال قسمتهای خوب و ناب موسیقی است و سعی دارد تا در قطعههای موسیقی خود نیز آنها را رعایت کند. این پیگیری و تلاشهای بی وقفه او در دو آلبوم به نامهای نقاب و بی سرزمین تر از باد بخوبی به نمایش گذاشته شده است. گفتهها حاکی از آن است که این دو آلبوم بر جریان موسیقی ایران تاثیر گزار هستند. سیاوش قمیشی تا اکنون توانسته است به چندین سبک راک، پاپ، ترنس و هاوس موسیقی بپردازد و آلبومهایی با همین سبک نیز خوانده است. جالب است بدانید که در وبسایت خودش نیز اینطور بیان شده که او به پدر موسیقی ترنس ایران معروف بوده است.
سیاوش قمیشی و زندگی او در لس آنجلس
سیاوش قمیشی نه تنها در حرفه خود بسیار فعال است، بلکه ارتباطات او با سایر ترانه سرایان و تنظیم کنندگان موسیقی نیز بسیار خوب است. در وب سایت او قسمتی برای فرستادن ترانه وجود دارد که هر فردی بتواند ترانههای پیشنهادی خود را برای او بفرستد. گفته می شود که آمارها نشان می دهند که تعداد این ترانههای ارسالی بسیار بالا است و قمیشی نیز با حوصلهای بسیار به بررسی آنها می پردازد. اگر هر کدام از آنها مناسب بود، برای تک آهنگ جدید وی انتخاب می شوند. جالب است بدانید که سیاوش قمیشی آن دسته از خوانندگانی ار که سبک موسیقیایی شبیه به او را دارند، دوست می دارد و از آنها هیچ گاه ناراحت نشده است. این واکنش آنها ار ناشی از دوست داشتن و علاقه می داند. از همین رو است که از شنیدن صدای خوانندگانی مثل خودش احساس ناراحتی نکرده است. اما او همواره این توصیه را به آنها داشته است که بتوانند شخصیت مستقل کاری خود را بسازند و از تقلید بپرهیزند. خوب است بدانید که سیاوش قمیشی در زمینه موسیقی رپ، سروش لشکری را با نام هنری هیچ کس از بهترین و برترین اجرای فنی صحیح معرفی کرده است.
سیاوش قمیشی در سالهای اخیر به دلیل مشکلات اقتصادی کمپانیهای پخش موسیقی که در آمریکا در جریان است، با ساختن تک آهنگ به فعالیتهای خود ادامه می دهد. همچنین او از زندگی در لس آنجلس بارها انتقادی داشته است و اما تا به حال به دلیلهایی موفق به تغییر زیستگاه خود نشده است.